Olej z pestek śliwki – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Oleje to wszechstronne kosmetyki służące pielęgnacji skóry całego ciała, twarzy i włosów. Do jednego z najpopularniejszych olejów, należy olej z pestek śliwki. Specyfik jest w głównej mierze znany ze swoich nawilżających i regenerujących właściwości. Świetnie wchłania się w skórę, nie pozostawiając na niej lepkiego filmu. Ponadto, jest stosowany jako dodatek do różnorakich preparatów pielęgnacyjnych, jak i domowych przepisów. Ma korzystny wpływ na każdy rodzaj cery. Przynosi ulgę suchej i podrażnionej skórze. Produkt wyróżnia piękny zapach, charakterystyczny dla dojrzałego owocu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie właściwości i zastosowanie ma olej z pestek śliwki w kosmetyce.

Charakterystyka specyfiku

Olej jest pozyskiwany z pestek śliwki domowej. Przybiera złotą barwę i charakteryzuje się pięknym, migdałowo-marcepanowym zapachem. Olejek jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Te z kolei tworzą naturalny płaszcz lipidowy skóry, który chroni ją przed podrażnieniami. Ponadto odpowiada za jej odporność, zdolności regeneracyjne oraz poziom nawilżenia i sprężystości. W oleju śliwkowym obecne są składniki – dwa kwasy tłuszczowe. Jednym z nich jest kwas oleinowy – Omega 9, którego zawartość wynosi aż 80%. Drugi to kwas linolowy – Omega 6, który chroni przed utratą wody ze skóry oraz normalizuje jej metabolizm. Dodatkowo reguluje pracę gruczołów łojowych i odblokowuje pory. Oprócz tego, specyfik ma w swoim składzie witaminę E, witaminę B oraz beta-karoten. Najlepsze właściwości posiada olej tłoczony na zimno i nierafinowany.

Właściwości

Kluczową zaletą oleju śliwkowego jest jego doskonała przyswajalność. Specyfik szybko się wchłania, pozostawiając na skórze uczucie głębokiego nawilżenia. Ponadto jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, regenerujące, nawilżające i zmiękczające. Oprócz tego jest idealnym budulcem do wzmocnienia naturalnej bariery ochronnej skóry. Zapobiega powstawaniu wypryskom skórnym. Przeciwdziała łuszczeniu się oraz powstawaniu wszelkich stanów zapalnych skóry.

Zastosowanie w kosmetyce

Pielęgnacja twarzy

Każda kobieta marzy o nieskazitelnej i świetlistej cerze. Olej z pestek śliwki rekomenduje się w pielęgnacji cery suchej, tłustej i ze skłonnościami do trądziku, zaniedbanej oraz dojrzałej. Specyfik wspaniale nawilża i regeneruje skórę twarzy. Ponadto koi wszelkie podrażnienia i rany, szczególnie potrądzikowe. Łagodzi i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Wyrównuje pracę gruczołów łojotokowych, co wiąże się z zminimalizowaniem ryzyka powstania wyprysków. Odbudowuje płaszcz lipidowy i chroni cerę przed utratą wody. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, olej znacznie zmniejsza wpływ czynników zewnętrznych na naszą skórę. Produkt wykazuje również działanie przeciwzmarszczkowe. Przeciwdziała powstawaniu nowych oraz zmniejsza widoczność powstałych już zmarszczek.

Pielęgnacja ciała

Olejek z pestek śliwki to świetna alternatywa dla wszelkich balsamów do ciała. Nałożony na wilgotne ciało, rewelacyjnie się wchłania i zapewnia wysoki poziom nawilżenia na długi okres. Z uwagi na fakt, iż olej jest wytłaczany na zimno, zachowuje wszystkie dobroczynne cechy. Duże stężenie witaminy E powoduje, iż specyfik skutecznie uelastycznia ciało, czyniąc je jędrnym i sprężystym. Kwas oleinowy i linolowy regenerują naskórek i przynoszą ukojenie, szczególnie przy podrażnieniach skóry. Ponadto wzorowo łączy się z innymi olejami. Zawartość wspomnianej witaminy E jest odpowiedzialna za stabilizację owych mieszanek, dzięki czemu możliwe staje się tworzenie nowych receptur do masażu.

Na włosy

Specyfik nadaje się do stosowania również na końcówki włosów. Nakładany w umiarkowanej ilości nie przetłuszcza ani nie obciąża włosów. Przede wszystkim rewelacyjnie nabłyszcza oraz wygładza włosy. Po jego użyciu puszenie zostaje zniwelowane, a końce stają się gładkie i miękkie w dotyku. Największe rezultaty przynosi nakładany na mokre włosy, gdyż wtedy najlepiej się wchłania. Ponadto, olej śliwkowy przeciwdziała łamliwości i kruszeniu się włosów. Dodatkowo ułatwia rozczesywanie i sprawia, że włosy się nie plączą.

Sposób użycia

Specyfik bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze uczucia lepkiego filmu. Może być stosowany do samodzielnego i codziennego użytku, jako pielęgnacyjny olej do skóry całego ciała, szyi, dekoltu oraz na twarz. W każdym przypadku należy aplikować go na oczyszczoną wcześniej skórę. Najpierw wskazane jest wylać kilka kropel na dłoń, po czym pocierać, tak, aby specyfik mógł się rozgrzać. Następnie aplikujemy na określony obszar ciała czy włosy. Warto pamiętać, że w pielęgnacji cery tłustej należy stosować olej o nie wyższym stężeniu niż 30%. Może być aplikowany zarówno na dzień, jak i na noc. Stanowi również świetną, nawilżającą bazę pod makijaż.

Jako świetny dodatek do:

W zależności od indywidualnych potrzeb, produkt możemy bez obaw mieszać z innymi olejami. Olej z pestek śliwki ma cechy stabilizujące i przeciwutleniające, co sprawia, że przedłuża on trwałość wielu kombinacji.

Dzięki połączeniu olejku śliwkowego z żelem hialuronowym uzyskamy dwufazowy nawilżacz. Kilka kropel oleju możesz także dodać do ulubionego kremu, balsamu czy maseczek w proszku. Odtąd wzbogacona zostanie formuła kosmetyków. Olejek można także stosować jako maskę regeneracyjną na suche i zniszczone włosy. Wystarczy tylko nałożyć kilka kropel na nieumyte jeszcze włosy, nałożyć czepek i po upłynięciu określonego czasu spłukać. Oprócz tego, produkt stanowi doskonały dodatek do peelingów, zarówno całego ciała, jak i ust. Olej ten można również aplikować na dłonie i paznokcie, jednak warto pamiętać o wcześniejszym usunięciu lakieru.

Podsumowanie

Olej śliwkowy jest nieocenionym środkiem pielęgnacyjnym. Dzięki zawartości cennych składników w oleju, nie tylko doskonale nawilża i regeneruje, ale również zapobiega stanom zapalnym skóry. Charakteryzuje się wszechstronnym zastosowaniem. Ponadto kusi esencjonalnym zapachem migdałów i marcepanu, co sprawia, że każdy wielbiciel słodkich zapachów zakocha się w nim bez pamięci.

Olej z pestek śliwki – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here